رو عنوان : در نشست خبری مدیرکل انتقال خون استان تهران مطرح شد
عنوان : مراجعه 378 هزار نفر به مراكز اهدای خون تهران در 11 ماه
زير عنوان : روزهای پایانی سال، اهدای خون را فراموش نکنید
تاريخ :
 ۱۳۹۷/۱۲/۱۲ 

در نشست خبری مدیرکل انتقال خون استان تهران مطرح شد

مراجعه 378 هزار نفر به مراکز اهدای خون تهران در 11 ماه

روزهای پایانی سال، اهدای خون را فراموش نکنید

مدیرکل انتقال خون استان تهران از مراجعه 378 هزار نفر به مراکز اهدای خون تهران در 11 ماه گذشته سال 97 خبر داد و افزود: در این مدت  292 هزار واحد خون، 11 هزار واحد پلاکت و 12 هزار واحد پلاسما اهدا شده است.

دکتر طباطبایی یکشنبه دوازدهم اسفند 1397 در نشست خبری با اشاره به آمار اهدای خون در استان تهران، گفت: در ۱۱ ماه گذشته سالجاری حدود ۳۷۸ هزار نفر برای اهدای خون به مراکز انتقال خون استان تهران مراجعه کرده و از این تعداد حدود ۲۹۲ هزار نفر خون، 12 هزار نفر پلاسما و  11 هزار نفر پلاکت  اهدا کردند.

امسال تنها ۴درصد زنان تهرانی، خون اهدا کردند

وی افزود: از این تعداد حدود ۱۹ درصد افراد، اهداکنندگان بار اولی بودند و ۸۱ درصدشان یا سابقه اهدای خون داشتند یا اهداکننده مستمر بوده‌اند. متاسفانه فقط چهار درصد اهداکنندگان‌مان را بانوان تشکیل داده‌اند که این نشان می‌دهد ما هنوز در جذب بانوان برای اهدای خون موفق نیستیم.

طباطبایی با بیان اینکه آمار اهدای گروه‌های خون منفی در استان تهران از میانگین ۱۰ درصدی کشور بیشتر و ۱۲ درصد از اهداکنندگان‌مان از گروه‌های خونی منفی بودند، ادامه داد: از کل اهداکنندگان انتقال خون استان تهران، ۲۷۳ هزار واحد گلبول قرمز تولید شده، اما طی این مدت ۳۷۲ هزار گلبول قرمز توزیع شده است.

وی افزود: باید توجه کرد که بسیاری از مردم جراحی‌هایشان را در تهران انجام می‌دهند و طبیعتا انتقال خون استان تهران از طریق شبکه خونرسانی کشور، خون مورد نیازشان را تامین می‌کند. در عین حال در این مدت ۲۷۳ هزار پلاسما تولید کردیم که توزیع‌مان حدود ۱۴۷ هزار واحد بود.

اهدای خون در سال ۹۷ مشابه سال ۹۶

وی با بیان اینکه تقریبا میزان اهدای خون در سال  ۹۷ مشابه سال ۹۶ بوده و افزایشی نداشته‌ایم، اظهار کرد: میزان اهدای خون در سال ۹۶، حدود ۲۹۱ هزار و ۶۲۰ واحد بوده است که این میزان در سال ۹۷ نزدیک به ۲۹۱ هزارو ۵۱۰ واحد بوده است. در حوزه اهدای پلاکت نیز که فرآورده‌ای استراتژیک است و عمر کوتاهی دارد، در ۱۱ ماهه اخیر ۲۳۰ هزار واحد پلاکت در انتقال خون استان تهران تولید شده که همین میزان را در بیمارستان‌ها توزیع کرده‌ایم.

مدیرکل انتقال خون استان تهران با اشاره استفاده از پلاسمای ایرانی در تولید داروهای مشتق از پلاسما، گفت: در حال حاضر در دنیا با توجه به افزایش سن از داروهای مشتق از پلاسما برای تقویت سیستم ایمنی و مقابله با بیماری‌های نوپدید استفاده می‌شود. در عین حال باید ظرفیت تولید پلاسما را در کشور بالا بریم تا ۱۰۰ درصد داروهای مشتق از پلاسما، با پلاسمای ایرانی باشد.

طباطبایی با بیان این که اهدای پلاکت به روش آفرزیس در انتقال خون استان تهران در ۱۱ ماه گذشته نسبت به سال قبل، سه برابر رشد داشته است، گفت: در ۱۱ ماه گذشته حدود ۱۱ هزار واحد پلاکت به روش آفرزیس تولید کرده‌ایم. باید توجه کرد که گرچه انتقال خون استان تهران ۲۰ درصد خون کشور را تولید می‌کند، اما ۷۰ تا ۸۰ درصد پلاکت آفرزیس کشور در این استان تولید می‌شود.

اهدای پلاسما در انتقال خون بدون چشمداشت

وی با بیان اینکه در ۱۱ ماه گذشته ۳۸ هزار و ۵۰۰ لیتر پلاسما از انتقال خون استان تهران به شرکت پالایشگر پلاسما ارسال شده است، افزود: افرادی هستند که به صورت داوطلبانه و بدون چشم داشت پلاسمای‌شان را با روش آ فرزیس در انتقال خون استان تهران اهدا می‌کنند؛ به طوری که طی ۱۱ ماه گذشته ۱۲ هزار نفر پلاسمای‌شان را برای تولید داروهای مشتق از پلاسما اهدا کردند.

راه اندازی مراکز جامع اهدای خون در پایتخت

وی گفت: در سال 1397 سه مرکز جامع اهدای خون تهرانپارس، صدر و شهر ری افتتاح شدند؛ به طوری که در حال حاضر ۴ مرکز جامع اهدای خون جدید در استان تهران داریم که با احتساب مرکز وصال پنج مرکز می‌شوند و تلاش‌مان این است که اهداکنندگان‌مان را به این مراکز سوق دهیم.

راه‌اندازی کمیته‌های استانی انتقال خون

وی با اشاره به آئین نامه بانک خون مبنی بر تشکیل کمیته های استانی انتقال خون، گفت: بر این اساس باید سالی دو بار جلسات این کمیته‌ها را برگزار کنیم تا مشکلات انتقال خون استان مشخص شود. در این زمینه برای اولین بار در سال جاری جلسات استانی انتقال خون را در سه دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه ایران و تهران با محوریت مدیریت خون بیمار برگزار کردیم و سیاست‌مان به این سمت است که مصرف خون در مراکز درمانی بهینه شود؛ چرا که فرآورده‌های خونی خودشان هم باعث اختلال سیستم ایمنی بدن، افزایش طول بستری، افزایش عفونت‌های بیمارستانی و غیره می‌شوند.

تجمیع مراکز آزمایشگاهی کشور در ۶ استان

طباطبایی در ادامه صحبت‌هایش با اشاره به برنامه‌های انتقال خون استان تهران در سال ۹۷ گفت: یکی از برنامه‌های کشوری انتقال خون تجمیع آزمایشگاه‌های انتقال خون در مراکز بزرگ انتقال خون است. بر این اساس یکی از آزمایشگاه‌ها در استان تهران مشخص شده که چهار استان البرز، قم، گیلان و قزوین را تحت پوشش قرار می‌دهد و آزمایش‌های مرتبط با فرآورده‌های این استان‌ها در تهران انجام می‌شود. این برنامه در سال آینده کلید می‌خورد و از اقدامات مؤثر انتقال خون در راستای تضمین سلامت خون‌های اهدایی است.

روزهای پایانی سال، اهدای خون را فراموش نکنید

مدیر کل انتقال خون استان تهران با اشاره به فرا رسیدن تعطیلات عید نوروز گفت: از مردم می‌خواهیم که در روزهای پایانی سال، اهدای خون را هم جز برنامه‌هایشان قرار دهند تا بتوانیم با ذخایر مناسب تعطیلات نورزی را آغاز کنیم و در حوادث احتمالی مانند تصادفات و غیره دغدغه‌ای برای نجات جان بیماران و تأمین فرآورده‌ای خونی مورد نیازشان نداشته باشیم.

طباطبایی با بیان اینکه در حال حاضر ذخایر ما در حد 5 روز است، گفت: اگر ذخایر خونی پایین‌تر از سه روز باشد، وضعیت بحرانی اعلام می‌شود. اما داشتن ذخیره برای ۳ تا ۵ روز خوب و ۵ تا ۷ روز عالی به شمار می‌آید.

وی درباره‌ مراکز فعال انتقال خون استان تهران گفت: در پنج روز ابتدایی عید یعنی از ۲۹ اسفند تا ۴ فروردین ماه مرکز وصال شیرازی از ۸ صبح تا ۸ شب فعال است و مراکز جامع ستاری، تهرانپارس و شهرری نیز از ساعت ۹ صبح تا ۱۷ بعد از ظهر فعالیت می‌کنند. در روزهای ۵ و ۶ و ۷ و ۸ علاوه بر این مراکز، مرکز شهریار و ورامین نیز فعالیت‌هایشان را آغاز می‌کنند تا بتوانیم در این مدت پاسخگوی تعداد بیشتری از مردم باشیم. در روز سیزدهم فروردین نیز تنها مرکز فعال برای اهدای خون، مرکز وصال شیرازی است.